petak, 30. siječnja 2015.

Mati

    31.01.2015.

   Na ovaj dan navršava se 21 godina od završetka životnog puta moje majke. Ne, možda to i ne bi bilo tako strašno da je sve išlo svojim prirodnim tokom. Nekako nam dođe kao normalno da djeca sahranjuju roditelje bez obzira u kojoj godini ih smrt zatekne.
 A nju, smrt zadesi ratne 93.  u 72. godini života, bježeći pred četničkim hordama, u selu Višnjica na obroncima planine Čemerno. Nažalost, za nju je to bio preveliki napor... staračko srce nije izdržalo.
Pored nas, svoje troje djece koji nismo mogli biti prisutni, vječno počivalište našla  je  na mjesnom groblju Kruge na Taračin Dolu. Po pričanju njenih komšija i prijatelja  sahranjena je na brzinu uz pucnjavu i zvuke granata za vrijeme borbi na tom terenu, a groblje se nalazilo u sredini.
---
       Dok je bila živa nikada nisam ni pomišljao da bih mogao ostati bez nje, a sada, žalim svaki trenutak koji nismo proveli zajedno. Često, kada mi misli odlutaju do nje, dolazim do istog zaključka:  sa majkom, život je bio mnogo ljepši i jednostavniji, a svaki sekund uz nju, kao najveći praznik.
---
    Potomak je poljskih kolonista, rođena kod Prnjavora 1922. godine, a u Sarajevo je došla davne 1939.  Neizmjerno je voljela ovaj grad, Bosnu i  njene ljude.

                     Neka je slava ženi, majci, a njoj... neka je laka ova zemlja bosanska!

Groblje Kruge - Taračin Do

 Ovo je ostalo od njenog doma  (supruga i ja 1996.)...

... gdje sam pronašao samo ovu čašu



1 komentar: